Factori care influenţează tiroida
Medicul spune că afecţiunile tiroidei pot fi moştenite şi ereditar, dar sunt şi alţi factori care intervin în buna funcţionare a glandei. De exemplu, factorul de mediu. În acele zone în care există deficit de iod în apă şi sol, medicii recomandă un aport crescut de sare iodată. Aceste zone sunt incluse pe o hartă specifică, fiind vorba în mare parte de zonele submuntoase de deal. Aportul de iod într-o alimentaţie echilibrată este foarte important.
În afară de sare, nucile sunt printre cele mai recunoscute alimente bogate în iod. Apoi, sunt anumite terapii medicamentoase care pot perturba funcţionarea tiroidei. Un caz aparte este iradierea în scop terapeutic, atunci când se administrează iod radioactiv în caz de cancer de tiroidă sau în caz de hipertiroidie care nu se poate opera şi nici trata medicamentos. În plus, se ştie că efectele exploziei de la Cernobîl au crescut incidenţa cancerului de tiroidă. Nu trebuie să neglijăm nici factorul psihic şi emoţional, care poate declanşa o predispoziţie către o boală tiroidiană.
„E falsă credinţa că dăm hormoni tiroidieni ca să slăbim. E o mare greşeală. Nu dai hormoni tiroidieni decât dacă există hipotiroidie. Altfel, se creează hipertiroidie medicamentoasă. Poţi să ajungi să slăbeşti, dar preţul este dat de tulburări cardiace, pierdere de calciu din os şi osteoporoză, pierdere de proteină. Se perturbă buna funcţionare a organismului” - dr. Ileana Marinescu (medic primar endocrinolog)
Hipertiroidia şi simptomele
Hipertiroidia apare atunci când glanda endocrină secretă hormoni în cantităţi excesive. Simptomele acestei tulburări sunt importante. Aparatul cardiovascular este primul care ne poate da un semn de afecţiune a tioridei. La hiperfuncţie, pulsul depăşeşte 90-100 pe minut, mai ales, în repaus, apar palpitaţii, o stare de agitaţie. Bolnavii sunt nervoşi, se mişcă mult, vorbesc mult, transpiră, tremură, spun că mănâncă şi totuşi slăbesc, au scaune mai des. O piele umedă, transpirată e unul dintre semnele de hipertiroidie.
Hipotiroidia şi simptomele
Simptomele care apar în caz de hipofuncţie sunt reversul hipertioridiei. Pacienţii sunt apatici, cu piele uscată, friguroşi, de obicei constipaţi, reţin lichide şi observă că au dificultăţi de memorie, nu mai au acelaşi randament intelectual. Au pulsul jos, se mişcă puţin, vorbesc greu, ba chiar uneori vocea li se îngroaşă.